Om sammenhengen mellom hiv og benskjørhet

Det er viktig å oppdage benskjørhet eller osteoporose tidlig. Men det er ikke så enkelt. I dette intervjuet forklarer Jens-Erik Beck Jensen, Overlege på Endokrinologisk Avdeling på Hvidovre Universitetssjukhus, hva benskjørhet er og hva man kan gjøre for å forebygge og behandle det.

Benskjørhet innebærer at skjelettet er blitt mer porøst enn normalt og oppdages ofte ikke før ved et benbrudd. Derfor er det viktig å fastslå benskjørhet tidlig fordi risikoen for ytterligere benbrudd øker markant etter første fraktur. Jens-Erik Beck Jensen nevner at benbrudd i underarmen, kollaps av ryggraden og senere i livet også hoftebrudd er vanlig ved benskjørhet.

Personer med kroniske infeksjoner i kroppen, deriblant hivpasienter har større risiko for å utvikle benskjørhet. Dessuten fører den medisinske hivbehandlingen til et visst tap av benmasse, noe som innebærer ytterligere en risikofaktor. Derfor oppfordres hivpasienter fra 45-års alder og oppover til å kontakte lege for å undersøke bentettheten via et ufarlig skjelettrøntgen. Hvis man får diagnosen benskjørhet er behandlingsmulighetene gode. Med rett behandling kan risikoen for nye benbrudd reduseres med opptil 80 %.

En sunn livsstil kan også virke forebyggende mot benskjørhet. De viktigste tingene man må tenke på er ifølge Jens-Erik Beck Jensen at man unngår tobakk og alkohol, sørger for at man får i seg tilstrekkelig med kalsium og D-vitamin, og at man trener. Spesielt vektbærende mosjon som løping og gåturer er bra for bentettheten.

Kontakt legen eller sykepleieren din for mer informasjon.

Les også mer om hva man kan gjøre for å ta hånd om skjelettet sitt.