Derfor er det så viktig å teste seg

tiden_new

Tiden er en viktig faktor

Før var det CD4-tallet* som avgjorde når en hiv-positiv person skulle starte med behandling. Men de medisinske retningslinjene har blitt forandret. I dag anbefales det at behandlingen starter direkte, uansett hva CD4-tallet er. Grunnen er at man nå vet at hiv begynner å skade kroppen kort etter smitte, så jo raskere man kommer i gang med behandlingen, desto bedre. Den som har mistanke om at han eller hun har blitt smittet, bør derfor teste seg snarest. Testen bør imidlertid gjøres tidligst 1–2 uker etter det antatte smittetilfellet, siden eventuell smitte ikke gir utslag før da. Etter to uker oppdages omtrent halvparten av alle som har blitt smittet, og etter seks uker oppdages alle. En test tatt seks uker etter det siste antatte smittetilfellet er altså 100 prosent pålitelig, og det anbefales at man tar en test da, også hvis man har fått et negativt testresultat tidligere, for å være på den sikre siden.

*CD4-tallet måler hvor mye t-hjelpeceller det er i blodet. Disse cellene er viktige for immunforsvaret. Under hiv-infeksjonens forløp ødelegges t-hjelpecellene.

Om viktigheten av å teste seg

Intervju med Jens Lundgren, Professor ved København Universitetssykehus, der han understreker viktigheten av å teste seg så snart som mulig hvis man mistenker å være smittet av HIV, samt hvorfor det er så viktig å få en eventuell diagnose tidlig.

map

Hvor kan man teste seg?

Hiv-test kan man ta på et vanlig helsesenter, men iblant kan det føles bedre å henvende seg til et mottak som er spesialisert på hiv og andre seksuelt overførbare infeksjoner så som gonoré, klamydia og syfilis.

first_contact

Den første pleiekontakten

Hvis testen viser at man er hiv-positiv, bestilles det time på en infeksjonsklinikk. Her får man treffe lege og sykepleier og ta ytterligere prøver, blant annet for å måle virusnivåene i blodet og se hvor godt immunforsvaret fungerer. Ut fra disse undersøkelsene og personlig samtale foreslår legen hvilken behandling som skal settes i gang, og hvor ofte fortsatte kontroller må gjøres. Det er viktig å starte behandlingen så raskt som mulig. Behandlende lege må også informere om de regler som man må følge for å minske risikoen for å spre hiv videre til andre.